Proiectate pentru diverse tipuri de sol si diverse conditii climatice, solutiile de picurare si micro aspersie sunt optime pentru toate tipurile de culturi, inclusiv: cultura mare (porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahar, soia, etc), livezi si vita de vie.

Porumb irigat prin picurare

    Ca pionier si lider global in solutii de irigare prin picurare, Netafim a implementat cu succes mai multe proiecte de porumb irigat prin picurare. Irigarea prin picurare asigura uniformizarea optima a umiditatii solului cu o aerisire remarcabila, si totodata raspandirea directa a apei si a ingrasamintelor in zona radacinei plantei. Prin cresterea productiei, in timp ce se reduce cantitatea de apa si ingrasamant folosit, irigarea prin picurare este cea mai rentabila solutie pentru cresterea porumbului.

1

Beneficiile irigației prin picurare

 • Cresterea productiei si a calitatii
 • Economii substantiale de apa si ingrasamant
 • Reducerea cheltuielilor de intretinere
 • Eficienta ridicata a costurilor

Comparatia recoltelor

    O productie buna pentru culturile de porumb ,obtinuta prin sistemul de irigatii prin picurare este de aproximativ 12-16 tone/ha in Europa si SUA, si intre 8-12 tone/ha in Asia si Australia. Terenurile experimentale si proiectele pilot au inregistrat recolte record de 19.8 tone/ha prin irigatii prin picurare.

    Bazat pe experienta vasta in crestera porumbului, Netafim recunoaste ca anumite soiuri au o productie superioara prin metoda irigatiei prin picurare fata de altele.

Comparatia Productiei de Porumb si a Consumului de Apa prin diverse Metode de Irigare.

2

Pomicultura

    Netafim Romania ofera cea mai diversificata gama de sisteme de irigatii prin picurare. Proiectat sa functioneze uniform, sistemul complet Netafim este de calitate superioara, asigurand rezultate pe masura.

    Sistemul subteran de irigare prin picurare, in care linia de picurare (conducta si picuratorul) este ingropata intre 25 -40 cm, hraneste radacina folosind apa si nutrientii mult mai eficient si fara pierderi cauzate de evaporatie. Adancimea si distanta liniei de picurare este amplasata in functie de tipul de sol si de schema de plantare. Sistemul este mai mult decât un sistem de irigare, acesta este un instrument de management al zonei.

    Fertilizarea pote fi aplicata la rădăcină într-o cantitate specifica si la momentul optim, rezultând o eficiență mai mare de utilizare și o performanță mai bună a culturilor.

Avantajele acestui sistem sunt:

 • Elimina evaporarea la suprafata;
 • Mai putina sare cu o irigare eficienta;
 • Extinde durata de viata a sistemului de irigare – peste 10 ani.
 • Elimina spalarea erbicidelor si infiltrarea acestora in sol;
 • Reduce necesitatea de personal;
 • Reduce costurile de intretinere;
 • Livreaza eficient nutrientii si tratamentele.

Viticultura

    Irigarea vitei de vie inseamna adaptarea la schimbarile climatice si cerintelor pietii.

    Pe parcursul utimelor decenii au avut loc schimbari semnificative la nivel mondial pe piata vinurilor, in special referitor la productia acestora.

    Deoarece productia de vin ajunge la niveluri mai ridicate de calitate si de productie consecventa si efectele incalzirii globale devin tot mai evidente si severe, producatori de vin reexamineaza metodele traditionale de cultivare a vitei de vie.

    Avand ca scop asigurarea investitiilor pe termen lung si pentru a asigura calitatea constanta a vinului, tot mai multi producatori de vin aleg sa utilizeze metode moderne de irigat, cum ar fi irigatiile prin picurare.

    Automatizare sistemului de irigatii permite deseori controlul eficace asupra furnizarii de apa, astfel incat vita de vie sa se poata dezvolta in parametri optimi, conform standardelor de calitate si de productie. Cunoscuta sub numele de Deficit de Irigare, acesta practica este conceputa pentru a mentine vita de vie in conditii de stres controlate si totodata pentru a creste calitatea strugurilor de vinificatie.

Aceasta practica permite producatorilor de vin sa controleze urmatoarele elemente:

 • Dimensiunea bobului de strugure;
 • Vegetatia si lumina;
 • Disponibilitatea de a asimila prin fotosinteza;
 • Sanatatea vitei de vie – In anumite stadii de dezvoltare ale rodului cand vita de vie necestita apa si precipitatiile intarzie sa apara,aceasta nu poate fi livrata decat printr-un sistem de irigatii disponibil.

    Netafim ofera solutii avansate de irigare prin picurare pentru viticultura, solutii ce au fost dezvoltate in peste 20 de ani de experienta impreuna cu proprietarii de vie, producatori de vin si cercetatori, tinand cont de clima si tipul solului.

    Solutiile Netafim de irigare prin picurare a vitei de vie au dovedit ca reduc costurile cu utilizarea apei, cresc calitatea culturii si garanteaza recolte consistente.

Sisteme anti-inghet

    Sistemele de protectie anti-inghet constituie o parte integranta in cultivarea plantelor in numeroase regiuni din intreaga lume.

    Primavara, in perioada in care culturile incep sa inmugureasca si sa infloreasca, temperaturile scazute pe timp de noapte sau in cursul diminetii pot prejudicia semnificativ cultura. Pentru protectia plantelor in astfel de cazuri, Netafim ofera o solutie automatizata de preventie prin intermediul unor microaspersoare care declanseaza la temperaturi reduse. Prin microclimatul pe care sistemul Netafim antiinghet il asigura in timpul functionarii, planta este protejata de temperaturile scazute fara sa afecteze mugurii si florile,
apa inghetand treptat in jurul plantei, astfel formand un invelis de protectie ce mentine temperatura. In perioada in care sistemul este functional, straturile de gheata formate mentine temperatura plantei, fara sa scada sub punctul de inghet.

    Sistemul anti-inghet este ideal de utilizat pentru viticultura si pomicultura, oferind fermierilor certitutine din punct de vedere productie.

Legumicultura

    Netafim a dezvoltat sisteme automatizate ce permit un control mai eficient asupra culturii. Totodata, aceste sisteme de irigatii prin picurare au fost proiectate pentru a fi mobile, foarte usor de instalat, colectat si depozitat.

    Conductele Polynet si Flatnet, inventate si patentate de Netafim dintr-un material flexibil pot fi amplasate atat la suprafata cat si ingropate, oferind astfel posbilitatea fermierului de a folosi sistemul pe alta parcela la sfarsitul sezonului, in situatia in care terenul este arendat pentru o perioada scurta.

Sistemul de irigatii prin picurare are următoarele avantaje:

 • diminuarea riscului de apariție a buruienilor,
 • reducerea considerabilă a volumului de muncă,
 • reducerea bolilor foliare,
 • posibilitatea aplicării îngrășămintelor si a tratamentelor la radacina.

    Sistemul de irigare prin picurare poate fi automatizat sau proiectat cu valve manuale, suprafata irigabila fiind impartita pe zone pentru a aplica nutrienti si tratament in functie de cultura existenta.

CMT – Crop Management Technologies

    Sistemul operational automatizat este poiectat atat pentru culturi in camp deschis cat si pentru sere.

    CMT este o solutie usor de utilizat, bazata pe browser ce permite colectarea datelor cu ajutorul senzorilor din teren.

    Netafim a creat solutia optima de gestionare tehnologica a culturilor in conformitate cu cele mai stricte standardele industriale din lume. Solutie sustinuta pe deplin de experienta si profesionalismul cu care activeaza Netafim, controlul automatizat asupra culturi este cea mai fiabila solutie de viitor ce permite fermierilor un management mai bun al resurselor, premite cresterea productivitatii avand costuri reduse si un profit mai mare.

 • Reducerea costurilor operationale;
 • Utilizarea optima a resurselor;
 • Eficienta sporita;
 • Imbunatateste calitatea culturii si productivitatea;
 • Imbunatateste veniturile si profitabilitatea;
 • Faciliteaza controlul asupra culturii.