viticultura-img-4-netafim

Podgoriile moderne de struguri de masa necesita o irigare mai intensa decat strugurii de vin datorita maririi suprafetei foliare pentru o producție mai mare. Cerintele de calitate pentru strugurii de masa sunt diferite de cele ale strugurilor de vin, deoarece aspectul si aroma sunt mai degrabă importante. Spre deosebire de strugurii de vinificatie, marimea boabelor este un obiectiv major în acest caz iar mentinerea turgescentei în perioada de dezvoltare a boabelor este esentiala. Coeficientii maximi de evaporare recomandati in podgoriile de struguri de masă sunt 0,6-0,7.

Durata programelor de irigare variaza in functie de varietati. Este mai scurta la soiurile timpurii si mai lunga la soiurile tardive. Timpul de recoltare este uneori determinat de cerintele pietei, iar fructele ar putea fi tinute pe vita de vie pe perioade indelungate, chiar si dupa ce s-au copt.

Irigarea soiurilor timpurii dupa recoltare are drept scop mentinerea frunzelor intr-o stare fiziologica buna si astfel permite formarea de zaharuri de rezerva pentru urmatorul sezon. Irigarea excesiva dupa recoltare poate stimula cresterea vegetativa nedorita.

Beneficii:

  • reducerea consumului de apa
  • creșterea randamentelor și a calitatii culturilor
  • controlul buruienilor
  • livrarea eficienta a nutrientilor direct la radacina plantei
  • protecția plantelor – cultivatorul este capabil să intre în podgorie cu utilaje agricole în orice moment. Nu este nevoie sa astepte pana cand solul este uscat

viticultura-img-5-netafim

Principiile fertirigarii

Aplicarea ingrasamintelor solubile impreuna cu apa de irigare este esentiala pentru irigarea prin picurare. Fertigarea ofera un mijloc eficient de control al concentratiei de nutrienti in imediata vecinatate a zonei radiculare.

Fertirigarea prin picurare mentine structura si textura solului si astfel sistemul radicular al plantelor se poate dezvolta mult mai bine comparativ cu alte modalitati de irigare.

Beneficiile fertirigarii la strugurii de masa:

  • apa si ingrasamintele sunt aplicate direct la radacina plantei
  • uniformitatea culturii (marime, greutate, calitate)
  • cresterea productiei cu 25-30%
  • cresterea suprafetei foliare
  • inmugurire uniforma
  • reducerea numarului de tratamente
  • reducerea consumului de fertilizanti cu 40%
  • reducerea fortei de munca

Metode principale de irigare a vitei de vie:

Sistemul de irigare prin picurare – suspendat

viticultura-img-6-netafim

Linia de picurare este suspendata la 30-50 cm deasupra solului

Potrivit in mod special atunci cand controlul buruienilor este realizat prin arat.

Sistemul de irigare prin picurare – la nivelul solului

viticultura-img-7-netafim

Cea mai simpla, mai rentabila si mai versatila forma de irigare prin picurare

Potrivit In mod special atunci cand controlul buruienilor este realizat prin erbicidare.

Sistemul de irigare prin picurare – subsolier

viticultura-img-8-netafim

Tehnica cea mai avansata, fiabila si eficienta de irigare a vitei de vie.

Liniile de picurare sunt ingropate la o adancime de 25-50 cm sub sol.

Avantaje:

  • Elimina evaporarea la suprafata
  • Livreaza eficient nutrientii si tratamentele
  • Productii uniforme, calitative
  • Forta de munca redusa
  • Reducerea cresterii buruienilor
  • Eficienta maxima in cazul suprafetelor cu forme neregulate, denivelate si in panta

viticultura-img-10-netafim